Kies bij voorkeur | Kies als middenweg | Kies bij uitzondering | |
---|---|---|---|
Ontbijtproducten | Volkoren producten, zaden, havermout, Brinta, noten. (Pure producten) | Muesli | Cornflakes, Choco pops, cruesli. |
Brood | Volkorenbrood, volkoren speltbrood, volkoren knäckebröd, roggebrood, zuurdesembrood. | Bruinbrood, krentenbol, krentenbrood, meergranen beschuit. | Wit brood, croissant, beschuit(wit) |
Zoet beleg | Appelstroop, pindakaas (zonder toegevoegde suikers). | Vruchtenhagel, honing. | Chocoladepasta, jam, kokosbrood, schudde buikjes, hagelslag. |
Kaas | Hüttenkäse, 20+ kaas, 20+ smeerkaas. | 30 + kaas, 30+ smeerkaas, geitenkaas, Mozzarella, fetakaas. | 40+ kaas (oude kazen) Brie, camembert, schimmelkaas, roquefort, zuivelspread, cheddar. |
Vleeswaren | Achterham, schouderham, rookvlees, rosbief, magere rollade, fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, ossenworst. | Grilworst, filet American. | Cervelaatworst, cornedbeef, leverworst, paté, ontbijtspek, gekookte worst, rauwe ham, salami, (smeer)leverworst. |
Zuivelproducten | Karnemelk, halfvolle melk, magere yoghurt, Optimel drink, Optimel kwark magere/milde kwark, Skyr. | Magere en halfvolle chocolademelk, Griekse yoghurt, magere vruchtenkwark. | Volle melk, volle kwark, vla, pudding, volle chocolademelk, ontbijtdrink, vifit. |
Soja producten | Amandelmelk, havermelk, rijstmelk, sojayoghurt. (Alpro) | Kokosyoghurt | *lees goed de verpakking of er niet extra suikers en hormonen zijn toegevoegd |
Fruit | Aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen, kersen, pruimen, perziken, appel, banaan, kiwi, grapefruit, Peer, sinaasappel, vijg, meloen en watermeloen. *eet alles geheel met vezels, en niet in de blender. | Ananas, mango, druiven, mandarijn, Papaja. | Fruit of siroop, gedroogd fruit. |
Zoete snack *pas de grote van je snack aan op de grote van je drie hoofdmaaltijden. Een snack kan 50 tot maximaal 250 kcal bevatten. | Fruit, Popcorn, snack a Jacks, Naked bar, Eigen baksels: pannenkoekjes, bananenbrood, kokosmakronen, kwarkbrood, notenbrood. | Bananenchips, 70% pure chocolade, rozijnen, mueslirepen, biscuitjes, dadels. | Koek, snoep, melk en witte chocolade. |
Hartige snack *pas de grote van je snack aan op de grote van je drie hoofdmaaltijden. Een snack kan 50 tot maximaal 250 kcal bevatten. | Popcorn, noten, Japanse rijstmix, rijstwafels, snack a Jacks, groenten, zuivelproduct. | Toastjes | Chips, gezouten nootjes. |
Noten | Ongebrand en ongezout: Amandel, Cashew, Hazelnoot, Paranoot, Pecan, Walnoot. | Macadamia, pistache, pinda’s. | Gezouten noten. |
Vlees | Bieflappen, Biefstuk, rosbief, magere runderlappen, tartaar, magere varkenslappen, fricandeau, varkenshaasfilet, haaskarbonade, varkenshaas, kipfilet. | Kippenbout met vel, eend, gehakt, kalkoenfilet. | Hacheevlees, saucijs, slavink, speklappen, rookworst, hamburger. |
Vleesvervangers | Tofu en tempé. Vleesvervangers waarbij ijzer en B12 is toegevoegd. | Gebakken Tahoe en Tempé. | |
Vis | Mosselen, oesters, garnalen, zalm, makreel, tonijn, kabeljauw. | Haring, paling. | Vissticks, kibbeling, lekkerbek. |
Groente | Alle verse groenten | Groenten uit de diepvries | Groenten uit blik |
Peulvruchten | Alle peulvruchten, ook uit blik. (zonder saus). | Bonen in saus | |
Rijst en pasta | Zilvervliesrijst, volkorenpasta, couscous, bulgur, witte en rode quinoa. | Witte pasta en witte rijst | |
Aardappelen en knollen | Zoete aardappel, gekookte aardappel. | Verse aardappelpuree, aardappeltjes in de oven met olijfolie. | Gebakken aardappels, aardappelkroketjes, frietjes. |
Vet voor de broodmaaltijd | Halvarine | Margarine | Roomboter |
Bereidingsvetten | Vloeibare bak en braadproducten, olijfolie, walnootolie, sesamolie. | Kokosolie, zonnebloemolie | Harde bak en braadvetten, frituurvet. |
Vocht | Kraanwater, spa rood, koffie, thee, kokoswater. | Koffie met melk (Kies voor magere melk) | Frisdranken, vruchtensappen, koffie en thee met suiker. |