Uitleg vetpercentage

Vetpercentage of gewicht?

Het vetpercentage is een waarde die je vertelt hoeveel van je gewicht uit vet bestaat. Je vetpercentage is een van de meest bruikbare waarden om te kijken naar uw algehele gezondheid. Het is nog waardevoller dan uw gewicht of BMI.

Begrijp de context van je gewicht

Je gewicht vertelt heel weinig omdat mensen hetzelfde gewicht kunnen hebben, maar totaal andere lichaamssamenstellingen, lichaamstypen en gezondheidsrisico’s. Het vetpercentage plaats uw gewicht in een context en vertelt veel meer over u dan jouw gewicht. Een bodybuilder bijvoorbeeld kan net zo zwaar zijn als iemand met overgewicht, maar het gewicht zal dan voornamelijk uit spieren bestaan in plaats van vet.

Zonder het vetpercentage te weten, is het erg moeilijk om te begrijpen waar het gewicht uit bestaat en of je wel of niet veranderingen moet aanbrengen om uw lichaamssamenstelling te verbeteren.

Wat is een gezond vetpercentage?

Wat een gezond vetpercentage voor jou is, hangt onder andere af van je leeftijd: hoe ouder je bent, hoe hoger je vetpercentage mag zijn. Dat komt doordat bij oudere mensen de ‘vetvrije’ massa (spieren, botten en organen) afneemt.

In de tabel hieronder kun je het gezonde vetpercentage voor jouw leeftijd en geslacht opzoeken.

Let op: De tabel hierboven geeft een indicatie. Het zijn geen absolute waarden. Ieder mens is uniek in zijn of haar vorm, grootte en vetverdeling. Ook kan het zijn dat jouw ideale vetpercentage afwijkt door speciale omstandigheden.